Web
Analytics

Hermetisme – Inleiding

Hermes Trismegistus, vloermozaiek in de kathedraal van Siena

 

Hermetisme is een religieuze, filosofische en esoterische traditie en is vooral gebaseerd op geschriften van de mythische leraar Hermes Trismegistus. Die geschriften hadden een grote invloed op de westerse esoterie, vooral tijdens de renaissance en de reformatie.

Het doel van hermetisme is de mens in te wijden i de verborgen werkelijkheid die zich in en achter de zichtbare werkelijkheid bevindt. Zo komt de mens via kennis van zichzelf en het universum tot een intuïtieve godskennis en een persoonlijke, directe godservaring. De combinatie van die godskennis en godservaring is de hermetische gnosis.

Hermetici kennen gewoonlijk 42 geschriften oe aan Hermes Trismegistus. Er werden er nog meer aan hem toegeschreven maar de meeste zouden verloren geraakt zijn bij de vernietiging van de grote bibliotheek van Alexandrië.

Er zijn 3 belangrijke werken die de hermetische leer bevatten:

  • Het Corpus Hermeticum
    Dit is het meest gekende. Het bestaat uit een aantal traktaten in het Grieks geschreven. Het zijn dialogen tussen Hermes Trismegistus en anderen.  Eerst is er een dialoog tussen Poimandres (de geïdentificeerd wordt als God) en Hermes. Hierin leert Poimandres de geheimen van het universum aan Hermes. In de latere traktaten onderwijst Hermes anderen.
  • De Smaragden Tafel van Hermes Trismegistus
    Dit is een kort werk dat de gekende uitdrukking “Zo boven, zo beneden” bevat. Het vormde een bron van inspiratie voor de alchemisten.
  • Asclepius
    Een eerste thema behandelt de plaats van de mens in de wereld en de relatie tussen God, de aarde en de mens. Een tweede thema heeft het over het probleem van het kwaad. Een derde thema is een verzameling fragmenten die zwaar leunen op Plato’s filosofie.
2018-07-27T10:14:05+00:0027-7-2018|
Deze website heeft geen commercieel doel maar gebruikt wel cookies om jouw bezoek vlot te laten verlopen en om de site beter te beschermen. Meet info vind je op de Privacy pagina. Als dit niet OK is dan moet je deze site sluiten. Anders gaan we ervan uit dat je akkoord bent. OK