Web
Analytics

De Kleine Arcana

De Kleine Arcana in Rider-Waite

De Kleine Arcana bestaat uit 4 reeksen : staven, bekers, zwaarden en pentakels. Ik vermijd het woord kleuren omdat kleuren in Kabbala een speciale betekenis hebben. Elke reeks bestaat uit 10 genummerde kaarten (aas tot tien) en 4 hofkaarten (schildknaap of page, ridder, koningin en koning).

Ook de kleine Arcana is met Kabbala en astrologie geassocieerd.
De 4 reeksen verwijzen naar de vier letters van het Tetragrammaton, die op hun beurt geassocieerd zijn met de 4 elementen en de Vier Werelden.

De genummerde kaarten

Elke genummerde tarot kaart van de Kleine Arcana is, via zijn nummer, geassocieerd met een Sephirah in de Levensboom van Kabbala: azen stemmen overeen met Kether, tweeën met Chokmah, en zo verder.

Elke genummerde kaart van de Kleine Arcana is dus verbonden met een Sephirah in één van de vier Werelden. Bekers drie is bijvoorbeeld verbonden met Binah in Briah. En Pentakels vier is geassociëerd met Chesed in Assiah.

Bovendien wordt elke genummerde kaart (behalve de azen) van de Kleine Arcana ook toegekend aan één van de 36 decanaten. Decanaten zijn een astrologisch begrip dat reeds door de Ouden gebruikt werd. Decanaten ontstaan als men de zodiac verdeelt in segmenten van 10° elk.

De genummerde kaarten van de Kleine Arcana stellen de energieën van de 10 Sephiroth voor. Deze energieën zijn vast en statisch vergeleken met de Paden die geassocieerd zijn met de Grote Arcana.

De genummerde kaarten van de Kleine Arcana symboliseren de objectieve en onveranderlijke delen van de menselijke psyche; het zijn de componenten die eigen zijn aan de menselijke geest. Dat is de reden dat sommige genummerde kaarten van de Kleine Arcana als goed ervaren worden, terwijl andere wat meer ongewenst en zelfs hard overkomen.

De hofkaarten

De vier reeksen duiden op de elementen en de vier Werelden van Kabbala. De vier personen, waaruit elke reeks bestaat, omvatten de karakteristieken van een specifiek element in alle vier de Werelden.

  • Koning = Vuur
  • Koningin = Water
  • Ridder = Lucht
  • Schildknaap = Aarde

Aldus stelt elke hofkaart van de Kleine Arcana een zogenaamd sub-element voor. Bijvoorbeeld de Ridder van Staven is Lucht van Vuur, en de Koningin van Pentakels is Water van Aarde.

De hofkaarten van de Kleine Arcana voelen wat meer menselijk aan vergeleken met de objectieve, statische en onpersoonlijke genummerde kaarten van de Kleine Arcana. Ze stellen heel dikwijls mensen of stemmingen voor.
Hierbij wil ik wel opmerken dat voor mij de hofkaarten quasi altijd met stemmingen overeenstemmen.

2018-07-26T17:05:03+00:0026-7-2018|
Deze website heeft geen commercieel doel maar gebruikt wel cookies om jouw bezoek vlot te laten verlopen en om de site beter te beschermen. Meet info vind je op de Privacy pagina. Als dit niet OK is dan moet je deze site sluiten. Anders gaan we ervan uit dat je akkoord bent. OK