Web
Analytics

Astrologie – Inleiding

De zodiac

 

Tarot, Kabbala en Astrologie bij uitstek maken gebruik van de belangrijke Hermetische wet: “Zo boven, zo beneden”. Aldus is iemands persoonlijkheid een weerspiegeling van de stand van de planeten in de tekens op het moment van zijn geboorte.
Een geboortehoroscoop is niets anders dan een projectie van de planeten op je geboorteplaats. Astrologie gaat die projectie vertalen in een beschrijving van je personaliteit.

Een eerste belangrijke begrip in astrologie zijn elementen (vuur, aarde, lucht en water). Elementen stellen elk een soort energie en bewustzijn voor die in iedere mens werkzaam zijn. Elk van die elementen manifesteert zich in drie modaliteiten: hoofd, vast en beweeglijk. Uit de combinatie van elementen en modaliteiten komen de 12 tekens

Andere belanrijke begrippen in de astrologie zijn planeten, huizen en aspecten. Men kan het als volgt beschrijven:

Een planeet (ervaringsdimensie, energiestroom regelaar) wordt altijd gekleurd door de kwaliteit van het teken waarin ze staat. Die combinatie resulteert in een specifieke drang tot zelfexpressie en een bepaalde behoefte. Men zal die levensdimensie het meest onmiddellijk ontmoeten in het ervaringsgebied dat aangegeven wordt door het huis waarin de planeet staat. De aspecten naar de planeet tonen hoe harmonisch de persoon deze drang kan uitdrukken en de behoeften kan voldoen.

Verder zijn er nog verschillende andere begrippen die een rol spelen in de complexe materie die astrologie is.

Aldus geeft astrologie ons een statisch beeld van onze mogelijkheden. Astrologie vertelt ons niet hoe we die mogelijkheden eventueel kunnen verwezenlijken. Astrologie kent wel technieken zoals progressies en transits. Maar dit geeft een reeks dia’s die elkaar opeenvolgen.

In wezen vertelt astrologie ons iets omtrent onze Sephiroth, maar niets van de Paden ertussen. Tarot kan dit wel. Zo wordt in Tarot elke kaart van de grote arcana geassocieerd met een dergelijk Pad.
Tarot kan ons ook iets meer over het ‘hoe’ vertellen. Een klassieke 4-kaart legging zegt bijvoorbeeld: dit is de situatie; hiet moet je vooral niet aan denken; hier moet je aandacht aan besteden; en dit zal je tot deze situatie leiden.
Hiermee wil ik zeker niet bedoelen dat Astrologie minderwaardig is aan Tarot. Astrologie en Tarot zijn goede aanvullingen voor elkaar.

 

2018-07-25T11:17:06+00:0025-7-2018|
Deze website heeft geen commercieel doel maar gebruikt wel cookies om jouw bezoek vlot te laten verlopen en om de site beter te beschermen. Meet info vind je op de Privacy pagina. Als dit niet OK is dan moet je deze site sluiten. Anders gaan we ervan uit dat je akkoord bent. OK